06-57268207 info@boksclub-abcc.nl

Historie boksen Boksclub ABCC Apeldoorn
= Apeldoornse Boks- en Conditie Club =

Door Eduard van Uffelen, m.m.v. Joop de Vries, Harry Buitenhuis en Hennie van Bemmel.

Ome Joop, Ome Henk, Martin en Harrie

ABCC werd opgericht in 1963 door de heren Henk van ’t Land, makelaar te Apeldoorn, Gerrit Rijke, sportambtenaar en Arnold van Beek, kassier bij de Gasunie. De Gasunie zat in het gebouw waar nu het Slaaphuis is gevestigd. Dat is trouwens nog steeds op de gevel weergegeven. Door deze lieden werd Henk ‘Baby’ de Voogd aangetrokken. Een eigenzinnige en bijzondere man die als bokser zijn sporen had verdiend en boksers en zwemmers trainde. Nadat er na een periode van trainen een geschil onstond tussen de oprichters en de trainer vertrok Baby de Voogd om nooit meer terug te keren naar het Apeldoornse. Ondertussen had jongeling Joop de Vries al flink wat partijen gebokst en plenty trainingen meegemaakt. Het eerste anderhalf jaar na het vertrek van Henk de Voogd trainde de kersverse trainer nog zonder licentie maar daar kwam uiteraard verandering in. Gedurende de vijfentwintig jaar dat de ABCC onder zijn leiding werd getraind is de bokssport net als de periode waar we nu in verkeren volop in beweging geweest. Een bijdrage werd ook geleverd door de van oorsprong Rotterdammer ‘Ome’ Henk en later ook door Martin de Vries voor wat betreft het conditionele deel. Ook aan deze periode kwam een eind en de vaandel werd net zo plotseling als verkregen overgedragen aan Harry Buitenhuis.

Samenwerken, Olympische Spelen, internationaal karakter

In 1989 besloot het bestuur van de boksvereniging de Gong, een vereniging die nauw samenwerkte met de ABCC en in dezelfde ruimte trainde, om zich meer te gaan richten op het topniveau olympisch boksen. Dit resulteerde in het naar Apeldoorn halen van een aantal Arnhemse topboksers waaronder Orhan Delibas, Bert van Berkel en trainer Hennie van Bemmel, die zich meer wilde toeleggen op een individuele aanpak van de toppers richting de Olympische Spelen van Barcelona. Voor dat doel lagen in Apeldoorn meer mogelijkheden dan bij de Arnhemse boksclub Muscular. Een doelstelling was het zo snel mogelijk aansluiting krijgen bij de nationale top en in het geval van Orhan Delibas de internationale top. Niet veel later ging de Gong op in de ABCC waardoor de synergie het totaal uit liet groeien tot een van de sterkste clubs van Nederland met continue leden in de nationale selectie en jaarlijks een of meerdere kampioenen in de hoogste klasse.

De jeugd, ABCC kenniscentrum, betere boksruimte

In 2006 versterkt Eduard van Uffelen het trainerteam en in 2007 verhuist ABCC naar een nieuw onderkomen. In 2010 verlaat Harry Buitenhuis na jarenlang een stabiele en drijvende kracht te zijn geweest de vereniging en blijven Hennie van Bemmel, Eric Volman en Eduard van Uffelen de club trainen. Eric Volman wordt ook teamleider van het Windmill team in de Duitse Oberliga. Eduard is ook Hoofdcoach Jongeren bij de Nederlandse Boksbond van 2009 t/m 2013 en doordat Hennie van Bemmel ook in 2014 Hoofdcoach Heren bij de Nederlandse Boksbond wordt is er veel internationale expertise. Het team wordt in 2013 versterkt met Melvin Etty die met zijn inbreng de recreanten aan het werk zet. Tevens komt Martin de Vries in 2014 weer meehelpen met de trainingen wat zeer welkom is gezien de overvolle agenda en de drukte op de trainingen. Eric Volman stopt als trainer na jaren de wedstrijdgroep te hebben bijgestaan.

Opnieuw Oplympisch maar ook nog steeds een ‘wijkclub’ in Apeldoorn

In 2016 staat trainer Hennie van Bemmel wederom met een ABCC bokser op de Olympische Spelen, te weten Peter Müllenberg. Ook Enrico la Cruz, die vanuit de Jongerenselectie van Eduard van Uffelen is doorgestroomd, is erbij. Een unieke prestatie en de start van een door NOCNSF ondersteunde Olympisch traject.
Eduard verlaat in 2017 voor een aantal jaren de club. Hij keert terug in 2019 om in eerste instantie de wedstrijdgroep te gaan coachen. Melvin Etty is ondertussen ook vertrokken en wordt opgevolgd door ABCC ex-wedstrijdboksers Darryl Passial en James Put, die ook voorzitter wordt. Frank Donk Marlin nam tot dat moment de zaterdagochtend conditietraining voor zijn rekening, Sam Nuesink, ook wedstrijdbokser, neemt deel aan het team trainers en Lotte van Kampen neemt de lessen van de dames voor haar rekening. Er wordt opnieuw een dames- en jongerengroep gestart en gezocht naar een gediplomeerd bokstrainer om de vraag aan te kunnen.

 Verhuizing naar Sportcentrum FSG Campus, een prachtige sportomgeving 

In 2020  verhuist Boksclub ABCC Apeldoorn naar de FSG Campus, in een nog ruimere zaal met een prachtige verhoogde boksring, ruime kleedkamers en volop trainingsfaciliteiten. Hennie van Bemmel keert begin 2022 terug na zijn pensionering als bokscoach. Het bestuur is nu een stabiele groep die voortbouwt aan een sterke vereniging en bestaat uit James Put – voorzitter, Adriaan Brakus – penningmeester, Erik Timmer – secretaris, Cem Dünar – algemeen lid en vertrouwenspersoon.

Heeft u thuis nog bruikbaar materiaal dan zouden wij het geweldig vinden om dat te mogen gebruiken. U kunt denken aan foto’s, krantenknipsels en anekdotes.