Kalender

Facebook talk


Door Eduard van Uffelen, m.m.v. Joop de Vries, Harry Buitenhuis en Hennie van Bemmel. 

ABCC werd opgericht in 1963 door de heren Henk van 't Land, makelaar te Apeldoorn, Gerrit Rijke, sportambtenaar en Arnold van Beek, kassier bij de Gasunie. De Gasunie zat in het gebouw waar nu het Slaaphuis is gevestigd. Dat is trouwens nog steeds op de gevel  weergegeven. Door deze lieden werd Henk 'Baby' de Voogd aangetrokken. Een eigenzinnige en bijzondere man die als bokser zijn sporen had verdiend en boksers en zwemmers trainde. Nadat er na een periode van trainen een geschil onstond tussen de oprichters en de trainer vertrok Baby de Voogd om nooit meer terug te keren naar het Apeldoornse.  Ondertussen had jongeling Joop de Vries al flink wat partijen gebokst en plenty trainingen meegemaakt. Het eerste anderhalf jaar na het vertrek van Henk de Voogd trainde de kersverse trainer nog zonder licentie maar daar kwam uiteraard verandering in. Gedurende de vijfentwintig jaar dat de ABCC onder zijn leiding werd getraind is de bokssport net als de periode waar we nu in verkeren volop in beweging geweest. Een bijdrage werd ook geleverd door de van oorsprong Rotterdammer 'Ome' Henk en later ook door Martin de Vries voor wat betreft het conditionele deel. Ook aan deze periode kwam een eind en de vaandel werd net zo plotseling als verkregen overgedragen aan Harry Buitenhuis. In 1989 besloot het bestuur van de boksvereniging de Gong, een vereniging die nauw samenwerkte met de ABCC en in dezelfde ruimte trainde, om zich meer te gaan richten op het topniveau olympisch boksen. Dit resulteerde in het naar Apeldoorn halen van een aantal Arnhemse topboksers waaronder Orhan Delibas, Bert van Berkel en trainer Hennie van Bemmel, die zich meer wilde toeleggen op een individuele aanpak van de toppers richting de Olympische Spelen van  Barcelona. Voor dat doel lagen in Apeldoorn meer mogelijkheden dan bij de Arnhemse boksclub Muscular. Een doelstelling was het zo snel mogelijk aansluiting krijgen bij de nationale top en in het geval van Orhan Delibas de internationale top. Niet veel later ging de Gong op in de ABCC waardoor de synergie het totaal uit liet groeien tot een van de sterkste clubs van Nederland met continue leden in de nationale selectie en jaarlijks een of meerdere kampioenen in de hoogste klasse.

Leuke details in de ABCC fotobibliotheek zijn de krantenknipsels, de foto's en de herkenning daarvan. Erg bijzonder is bijvoorbeeld het contract van Rudy Koopmans die een prijsuitreiking komt doen mits er geen EK of WK 'of zoiets' is.  Of het wedstrijdschema van Orhan Delibas tijdens de Olympische Spelen. En de foto van Cem Dunar tijdens een boksgala, nu zelf scheidsrechter. En wat denk je van.... kijk zelf maar en ontdek de boksers van toen als de trainers van nu. De laatste successen van onze wedstrijdteams. En meer....   In 2006 versterkt Eduard van Uffelen het trainerteam en in 2007 verhuist ABCC naar een nieuw onderkomen. 

In 2010 verlaat Harry Buitenhuis de vereniging en blijven Hennie van Bemmel en Eduard van Uffelen de club trainen. Eduard is ook Hoofdcoach Jongeren bij de Nederlandse Boksbond van 2009 t/m 2013 en doordat Hennie van Bemmel ook in 2014 Hoofdcoach Heren bij de Nederlandse Boksbond wordt is er veel internationale expertise. Het team wordt in 2013 versterkt met Melvin Etty die met zijn inbreng de recreanten aan het werk zet. Tevens komt Martin de Vries in 2014 weer meehelpen met de trainingen wat zeer welkom is gezien de overvolle agenda en de drukte op de trainingen.Heeft u thuis nog bruikbaar materiaal dan zouden wij het geweldig vinden om dat te mogen gebruiken. U kunt denken aan foto's, krantenknipsels en anekdotes. U kunt dit sturen naar apeldoornseboksenconditieclub@gmail.com  

ABCC foto's en artikelen